Grupa: 1
Dnia 2 października 2024 r. drugoklasiści mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach o zdrowym odżywianiu, które poprowadził dietetyk- pan Dawid Kozioł.
Temat zajęć: Zdrowie na talerzu - ,, Mali kucharze”. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie się i zdrowy styl życia. Uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy o zawodzie dietetyka. Wiedzą już jak wygląda dieta dostosowana dla dzieci w wieku szkolnym, czym jest zdrowy styl życia i co możemy zrobić, aby ograniczyć u siebie ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych – cukrzycy i otyłości.
W trakcie pogadanki, pan Dawid szczególną uwagę zwrócił, jak bardzo ważną rolę w naszej diecie odgrywają owoce i warzywa. Omawiając piramidę zdrowego odżywiania uświadomił dzieciom, co powinny jeść, aby ich organizm pozostał w dobrej kondycji. Dzieci dowiedziały się również, jak duże znaczenie ma picie wody oraz jakie szkody w naszym organizmie wyrządza nadmierne spożycie cukru. Pan dietetyk przekonał uczniów, ile cukru zawierają pozornie „zdrowe” produkty. Niezwykle popularne napoje reklamowane jako źródło witamin to nawet 9 – 10 łyżeczek cukru w jednej buteleczce. Ciekawe eksperymenty z odmierzaniem i przeliczaniem zawartości cukru w niektórych napojach udowodniły, że zawsze należy zwracać uwagę na etykietki znajdujące się na produktach spożywczych.
Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta podczas spotkania pomoże naszym uczniom zadbać o swoje zdrowie i wyeliminować błędy w sposobie żywienia.
autor: Renata Wolańska