Grupa: 3
W ramach zajęć ekologicznych z projektu pt. „Akademia Przyszłości” grupa uczniów klasy 4 A w miesiącu październiku realizowała zajęcia poświęcone zasadom zdrowego żywienia:
- Zdrowie na talerzu „Mali kucharze” – spotkanie z dietetykiem.
- „Jedz zdrowo, kolorowo” – przygotowujemy pyszne i zdrowe kanapki szkolne.
- „Zwyczaje i tradycje” – przygotowujemy zdrowe potrawy.
- „Moje codzienne menu” – układamy jadłospis, podsumowanie informacji o prawidłowym żywieniu.
Uczniowie przez cały miesiąc poznawali różnorodne informacje dotyczące prawidłowego żywienia. Dowiedzieli się, które produkty spożywcze są zdrowe i preferowane w diecie nastolatka, jak ważne dla zdrowia są produkty ekologiczne, jak dbać o higienę przygotowywania i spożywania posiłków. W ramach zajęć odbyło się spotkanie z dietetykiem i praktyczne zajęcia wykonywania zdrowych kanapek do szkoły i sałatek z warzyw i owoców. Uczniowie bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w zajęciach o prawidłowym żywieniu. Wykonali pełne wartościowych produktów dania, które bardzo im smakowały. Często po raz pierwszy próbowali warzyw, owoców czy ciemnego – razowego chleba, produktów które uważali za niesmaczne, a na zajęciach przekonali się o walorach smakowych i zdrowotnych tych pokarmów. Życzymy smacznej i zdrowej diety i mamy nadzieję, że wyposażeni w wiedzę na zawsze zachowamy prawidłowe nawyki żywieniowe.
D. Kozieł - Kwaśniewska