W naszej szkole corocznie obchodzimy Dzień Ziemi wiosennie i wesoło ale zawsze też staramy się pomóc naturze sprzątając śmieci, zawsze też uczymy się o ekologii. Ekolodzy biją na alarm – nasza Ziemia jest w opłakanym stanie. To właśnie od nas wszystkich zależy jak w przyszłości będzie wyglądać nasze życie na naszej planecie. Światowy Dzień Ziemi– to akcje prowadzone corocznie wiosną, których celem jest promowanie podstaw ekologicznych w społeczeństwie.
W piątek 21.04.2023 na Stadionie Miejskim w Busku - Zdroju odbyły się eliminacje powiatu buskiego w Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku”. W Turnieju brali udział dziewczynki i chłopcy klas trzecich, czwartych i piątych. Naszą Szkołę reprezentowało aż 30 osób.
W tym roku szkolnym uczniowie po raz kolejny przystąpili do konkursu Złote Szkoły Narodowego Banku Polskiego. Stworzyli Drużynę Ambasadorów Edukacji Ekonomicznej, która z pasją i zaangażowaniem realizowała zadania przewidziane w konkursie “Poznajemy bank centralny” i z zapałem przekazywała wiedzę o najważniejszej instytucji finansowej szerokiej grupie odbiorców jaką stanowili uczniowie naszej szkoły.
Za nami Finał IV Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy o Kulturze Stanów Zjednoczonych FOCUS ON THE USA organizowanego przez naszą szkołę w partnerstwie z Konsulatem Generalnym Stanów Zjednoczonych Ameryki w Krakowie.
We wtorek, 18 kwietnia w sali konferencyjnej w Centrum Kongresowym Targów Kielce odbyła się uroczysta Gala laureatów konkursów przedmiotowych. Organizatorem Wojewódzkich Konkursów Przedmiotowych jest Świętokrzyski Kurator Oświaty. Najzdolniejsi uczniowie szkół podstawowych ze Świętokrzyskiego, którzy zdobyli prestiżowe tytuły laureatów Wojewódzkich Konkursów Przedmiotowych odebrali medale i dyplomy.
Uczniowie naszej szkoły aktywnie uczestniczyli w obchodach Światowego Dnia Zdrowia pod hasłem „Zdrowie dla wszystkich”. Przez cały miesiąc kwiecień podejmujemy działania związanym z promocją zdrowia wśród uczniów.
Najmłodsi uczniowie z klas I-III zorganizowali dni zdrowego śniadania, w których samodzielnie organizowali wspólny posiłek w klasach. Wśród niektórych klas zorganizowane były apetyczne śniadania wiosenne, które zbiegły się z przedświątecznym spotkaniem i kultywowaniem tradycji wielkanocnych. Do przygotowywania wiosennych kanapek uczniowie wykorzystywali nowalijki samodzielnie wyhodowane w kącikach przyrodniczych.