Czy na temat zdrowego odżywiania uczniowie muszą dowiadywać się z prelekcji nauczycieli czy prezentacji multimedialnych?
Wiadomo przecież, że człowiek najlepiej uczy się przez doświadczenie, dlatego też uczniowie klasy III b w dniu 16 października 2014r. w sposób bardzo praktyczny pozyskiwali wiedzę na temat przygotowania zdrowych napojów oraz ich wartości odżywczych. Na godzinie wychowawczej trzecioklasiści po wcześniejszym przygotowaniu owoców i warzyw do przetwórstwa (myciu, krojeniu, obieraniu) samodzielnie mieli możliwość wykonania pod okiem swojej wychowawczyni świeżych soków. Każdy z wychowanków mógł zrobić sobie szklankę soku według uznania z samych jabłek lub z dodatkiem marchewki lub winogron.
Jak przyznali gimnazjaliści taka dawka naturalnej witaminy c znacznie orzeźwiła ich umysły u schyłku dnia nauki. Lekcja okazała się niezwykle atrakcyjna, gdyż wielu uczniów po raz pierwszy miała możliwość samodzielnego przygotowania soku w sokowirówce oraz spróbowania go tuż po wyciśnięciu. Ciekawa w nowe doświadczenia godzina wychowawcza była możliwa dzięki akcji Miejsko Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, który ofiarował naszym uczniom świeże, dorodne jabłka.
W podsumowaniu zajęć gimnazjaliści podkreślali, że owoce podane w formie świeżego soku bardziej zachęcają do spożycia, a lekcja na długo zapadnie im w pamięć.
Luiza Wojciechowska - Zoch