Zdrowie jest nieodłącznym warunkiem osiągnięć szkolnych dzieci i młodzieży, a edukacja zdrowotna jest podstawowym prawem każdego człowieka. Przekazując dzieciom wiedzę o zdrowiu, kształtując umiejętności i postawy sprzyjające zdrowiu, możemy ułatwić im zdrowy styl życia i pracy. Promocja zdrowia to jedno z zadań szkoły, obejmujące całą społeczność szkolną. Edukacja zdrowotna w naszej szkole jest jednym z podstawowych i bardzo ważnych elementów nauczania i wychowania.
W ramach obchodów Dnia Dziecka uczniowie z klasy III ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II uczestniczyli w konkursie kulinarnym pod nazwą „Mistrz przyrządzania deserów". Uczestnicy konkursu (być może przyszli znani kucharze) mieli za zadanie wykonanie deseru lodowego. Po krótkim wprowadzeniu do tematu przewodniego jakim oczywiście były lody, wszyscy uczestnicy ochoczo wzięli się do pracy. W atmosferze radości, w gwarze rozmów, pod czujnym okiem koleżanek, kolegów i organizatorów powstawały oryginalne i jak się później okazało pyszne desery. Po zakończeniu działań kulinarnych, do pracy przystąpiła komisja konkursowa w składzie: Pani Agnieszka Chrobot, Pani Marzena Moczulska, Pani Małgorzata Krzemień, Pani Renata Wolańska oraz Pan Jacek Strzelecki. Komisja zgodnie zadecydowała, że wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego wykazali się kreatywnością w przyrządzaniu deserów i zasługują na nagrody. Każdy uczeń otrzymał dyplom z napisem „Mistrz przyrządzania deserów" oraz nagrodę specjalną... pyszny deser lodowy do zjedzenia!
Poprzez udział w konkursie dzieci udowodniły sobie i innym, że przygotowanie kolorowego deseru nie stanowi dla nich większego problemu. Wszyscy ze swoich zadań wywiązali się znakomicie.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom.