Dzieci co dzień zajadają się smacznym, pachnącym chlebem, w szkole bułeczkami drożdżowymi z marmoladką, czy ciasteczkami. Mało kto z nich wie, jak długa jest droga od ziarenka do bochenka. Tematykę tę przybliżyły dzieciom warsztaty edukacyjne, które odbyły się w Izbie Chleba przy Parafii Świętego Brata Alberta w Busku-Zdroju w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Moja mała ojczyzna – jestem cząstką tego świata".
29 maja 2014r. dzieci z klasy drugiej i trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Zbludowicach pod opieką pani Marty Kiełb, pani Małgorzaty Krzemień, pani Marzeny Moczulskiej i pani Renaty Wolańskiej udały się na wycieczkę do Izby Chleba. Wyprawa do Izby Chleba przy Parafii Świętego Brata Alberta w Busku-Zdroju – przybliżyła uczniom proces powstawania chleba i ... podpłomyków. Dzieci poznały etapy powstawania chleba, od zasiania zboża do momentu wyjęcia z pieca chlebowego upieczonego bochenka, poznały różne gatunki zbóż, a poprzez odgrywanie scenek dramowych rozpoznawały zawód rolnika, młynarza, piekarza oraz przedmiotów i narzędzi wykorzystywanych dawniej przy wypiekaniu chleba. Ksiądz proboszcz Marek Podyma ciekawie opowiedział dzieciom o historii chleba – darze życia. Dzieci w trakcie warsztatów przeszły wszelkie stopnie wtajemniczenia w świat piekarnictwa, pod okiem księdza proboszcza Marka Podymy i pana Marka Bębenka przygotowały zaczyn na ciasto drożdżowe ze zdrowej ekologicznej mąki, uformowały i upiekły podpłomyki. To były najprawdziwsze podpłomyki pieczone w tradycyjnym piecu chlebowym! Podpłomyki smakowały wybornie, były tym bardziej smaczne, że można było się nimi łamać i dzielić z przyjaciółmi.
Dużą atrakcją dla dzieci było odgadywanie zagadek, zabawa muzyczno-ruchowa „Mało nas", a także przystąpienie do konkursu plastycznego pod nazwą „Od ziarenka do bochenka".Bardzo interesujące warsztaty edukacyjne, wspaniała atmosfera, niepowtarzalne miejsce spotkania, śpiew, radość ze spotkania dostarczyły dzieciom wiele pozytywnych wzruszeń, które na długo pozostaną w ich pamięci.