15 stycznia 2025r. uczniowie klas 2a i 2b wybrali się na wycieczkę do buskiej „Moćkówki” na warsztaty kulinarne- pieczenie pierników. Ten pyszny słodko-pikantny przysmak ma ważne miejsce nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale także przez resztę roku – często podawany jest z herbatą lub kawą. Po wysłuchaniu opowieści o historii powstania „Moćkówki”, rozpoczęło się wspólne PIERNIKOWANIE. Dzieci samodzielnie formowały i wałkowały ciasto oraz za pomocą wielokształtnych foremek wycinały pierniczki, które zostały wypieczone.
Po upieczeniu lukrowały i ozdabiały je według własnej inwencji twórczej. Dzieci pomyślały również o zbliżającym się święcie, czyli Dniu Babci i Dziadka i z tej okazji przygotowały piękne, piernikowe upominki, które idealnie sprawdzą się jako prezent. Na zakończenie wypiliśmy pyszną herbatkę i zjedliśmy słodkie pierniczki. Podekscytowani, pełni wrażeń wróciliśmy zadowoleni do szkoły. To był wspaniały dzień.
J. Kasza
R. Wolańska