W ramach ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc" organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania wyjątkowe drugie śniadania pojawiły się na ławkach uczniów klas 1-3 i oddziałów przedszkolnych. W tym roku przestrzegając zasad higieny w ramach pandemii dzieci przyniosły do klasy gotowe śniadanie przygotowane w domu: kolorowe kanapki, owoce, warzywa lub soki. Każda klasa we własnym gronie spożyła posiłek. Uczniowie uczestniczyli również w pogadankach na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Zależało nam, aby wspólnie spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.
Zadbajmy szczególnie teraz podczas jesieni i pandemii o zdrowe, smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu śniadania. Niech będzie ono dla nas źródłem energii, wzmocni naszą odporność i sprawi, że nasz organizm będzie zawsze w dobrej kondycji. Niech śniadanie w czasie pandemii daje nam wszystkim prawdziwą moc!
Wychowawcy klas 0 – III