Jesień to smaczna i kolorowa pora roku, obfitująca w przepyszne warzywa i owoce, których dzieci powinny spożywać w jak największej ilości. W piątek 27 września w nawiązaniu do pogadanek o zdrowym odżywianiu uczniowie klas I –III przystąpili do przygotowania pysznych sałatek. A dzieci z oddziałów przedszkolnych przygotowywały soki pod czujnym okiem swoich Pań. Każdy uczeń przyniósł niezbędne produkty do przygotowania konkursowej sałatki owocowej lub warzywnej.
Podczas krojenia marchewek, ziemniaków, ogórków, jabłek, gruszek, innych warzyw i owoców uczniowie zachowali podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Gdy sałatka w klasie była gotowa uczniowie zapraszali do degustacji samorząd uczniowski. Oceniane były: pomysłowość, estetyka i smak. Dzieci nie trzeba było zachęcać do jedzenia, chętnie pałaszowały danie pełne witamin.
Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. A wyniki oceny sałatek przez Samorząd Uczniowski ogłoszone zostaną podczas apelu z uczniami.
Wychowawcy klas 0-III