18 października 2017r. klasy III a i III b ze szkoły podstawowej były na wycieczce w Zakładzie Cukierniczym w Opatowie, aby bliżej poznać sposób produkcji znanych wszystkim „opatowskich krówek". Niepowtarzalny smak dzieciństwa jest rzeczywiście niepowtarzalny, bo znakomite cukierki powstają w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą. To ręczna - w najlepszym tego słowa znaczeniu - rzemieślnicza produkcja słodkości.
Krówka opatowska ma, tylko sobie właściwą, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego próżno szukać u innych krówek - charakterystyczną „łezkę" w środku.
Jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji opatowskiego smakołyku to specjalne mieszalniki, wyparki i sondy do zagęszczania mleka. Resztę robi się ręcznie. Masa krówkowa, gotowana w wysokiej temperaturze, jest wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje.
Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie je na długie paski. Następnie paski trafiają na stoły, gdzie kroi się je ręcznie w kostkę, aż wreszcie - pakuje (także ręcznie) w estetyczne, kolorowe papierki.
Wyrób produkowany jest z naturalnych produktów: mleka najwyższej jakości, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego bez dodatku konserwantów i środków barwiących.
Trzecioklasiści uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych w Kawiarni Krówkowej – Krówkarence, na których odbyły się:
- pokaz multimedialny,
- przedstawienie historii Krówki Opatowskiej,
- prezentacja krojenia cukierków,
- nauka pakowania (zawijania).
Każde dziecko zabrało ze sobą własnoręcznie zawinięte w oryginalne etykiety i spakowane w unikalne kuferki krówki. Dużą atrakcją dla dzieci były zakupy pamiątek oraz krówek w pełnym asortymencie smakowym.
Dziękujemy rodzicom: pani Ani Brożek i pani Monice Zelek za okazaną pomoc w opiece nad uczniami.
Justyna Kasza, Renata Wolańska