Godło Polski

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Jana Pawła II w Zbludowicach

Biuletyn Informacji Publicznej Zespołu Placówek Oświatowych w Zbludowicach
Librus
Budynek szkoły z drona w Zbludowicach
Budynek szkoły w Zbludowicach
Klasa szkolona
Zdjęcia powstańców Warszawskich
previous arrow
next arrow
PlayPause

28 września klasa VI odbyła wycieczkę „Ponidziańskim duktem” czyli podróżując po najbliższej okolicy poznawała smaki, tradycje i zawody obecne w naszym regionie. Pierwszym odwiedzonym miejscem była „Olejarnia Zagłoby” w Mikułowicach. Uczniowie poznali tam wiele rodzajów roślin oleistych uprawianych oraz wykorzystywanych do produkcji olejów w Polsce. Wielką atrakcją okazało się pozyskiwanie ziaren za pomocą „cepa”, przesiewanie ziarna od plew i wyciskanie oleju z rzepaku.

Własnoręcznie wytłoczony olej rzepakowy ze świeżutkim chlebkiem smakował wszystkim wybornie. W „Olejarni Zagłoby” w rodzinnej manufakturze tłoczy się oleje o działaniu prozdrowotnym i wybornym smaku. My degustowaliśmy olej, rzepakowy, lniany, makowy, rydzowy, dyniowy, słonecznikowy, olej z czarnuszki i kokosa.

Kolejnym przystankiem na ponidziańskim szlaku była jedna z najstarszych w regionie wieś - Pęczelice. Tu zostaliśmy zaproszeni do sadu owocowego i prywatnej wytwórni soków. Właściciel ponad dziewięćdziesięcioletni Pan Daniel Pytel opowiadał nam o historii regionu i wsi Pęczelice, o zasadach ekologicznej uprawy owoców i produkcji prawdziwych owocowych soków. Mieliśmy też okazję spróbować pysznych jabłek prosto z drzewa oraz wybornych soków jabłkowych z dodatkiem: rokitnika, wiśni, aronii i czarnej porzeczki. Dowiedzieliśmy się również jakie cenne dla zdrowia składniki zawierają owoce wykorzystywane do produkcji soków.

Ostatnim przystankiem była „Pasieka Pęczelice”. Pasieka łąkowa Pęczelice to wyjątkowo urokliwe miejsce. Jego sympatyczni właściciele Państwo Gębicz dostarczyli nam mnóstwo wrażeń. Mogliśmy zobaczyć w jaki sposób pszczoły wytwarzają miód – zobaczyliśmy wnętrze ula, pszczoły, trutnie i królową oraz spróbowaliśmy pysznych miodów wyprodukowanych w pasiece. Na pamiątkę otrzymaliśmy słodki miodek.

Wycieczka była naprawdę udana. Zobaczyliśmy wiele ciekawych miejsc i poznaliśmy wiele ciekawych opowieści z regionu. Dużą wartość stanowi wiedza o ekologii oraz właściwej diecie opartej o dobre, zdrowe regionalne produkty. Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia „Ponidziańskiego duktu” i zapoznania się z ciekawymi miejscami w naszym regionie.

D.K-K.


„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”

„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”

„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”„Ponidziańskim duktem”