17 maja uczniowie klas I a i I b wybrali się na wycieczkę do Izby Chleba, która znajduje się przy parafii św. Brata Alberta w Busku Zdroju. Celem wycieczki było poznanie miejsca charakterystycznego dla naszego regionu oraz etapów powstawania chleba.
Będąc na miejscu, wysłuchaliśmy krótkiej prelekcji księdza Dziekana Marka Podymy - proboszcza parafii św. Brata Alberta w Busku Zdroju na temat historii parafii i samego kościoła. Szczególnie utkwił nam w pamięci albertyński wątek z napisem „Trzeba być dobrym jak chleb", co dla wychodzących z kościoła stanowi wyzwanie i program na kolejne dni.
Izba zrobiła na uczniach duże wrażenie. Wchodząc do tego pomieszczenia, ma się wrażenie, że podróżuję się w czasie. Wnętrze to starodawne gospodarstwo, gdzie znajduje się prawdziwy piec oraz eksponaty, które służyły do wytwarzania chleba.
Po umyciu rąk w odpowiedniej kolejności dzieci podchodziły do stołu by otrzymać kawałek ciasta do wypieku. Po wyrobieniu i uformowaniu chlebków trafiły one do pieca. Czekając na wypieki uczniowie zwiedzali wnętrze chaty i zadawali pytania dotyczące jej wyposażenia. Pyszne podpłomyki po kilkunastu minutach były już gotowe.
Warsztaty, były nie tylko lekcją pieczenia chleba i tradycji, ale przede wszystkim szkołą szacunku dla pokarmu.
W drodze powrotnej uczniowie odwiedzili najstarsze, a zarazem najpiękniejsze sanatorium w Busku Zdroju „Marconi". Na miejscu mieli możliwość skosztowania leczniczych wód. Miłym zaskoczeniem dla uczniów było zaproszenie pana Marcina Nurek – dyrektora Sanatorium MARCONI do swojego gabinetu.
E.T.