Godło Polski

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Jana Pawła II w Zbludowicach

Biuletyn Informacji Publicznej Zespołu Placówek Oświatowych w Zbludowicach
Librus
Budynek szkoły z drona w Zbludowicach
Budynek szkoły w Zbludowicach
Klasa szkolona
Zdjęcia powstańców Warszawskich
previous arrow
next arrow
PlayPause

Dzieci co dzień zajadają się smacznym, pachnącym chlebem, w szkole bułeczkami drożdżowymi z marmoladką czy ciasteczkami. Mało kto z nich wie, jak długa jest droga od ziarenka do bochenka. Tematykę tę przybliżyły dzieciom warsztaty edukacyjne, które odbyły się w Izbie Chleba przy Parafii Świętego Brata Alberta w Busku-Zdroju. Udały się na nie dzieci z klas drugich i trzecich ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Zbludowicach pod opieką pań: Agnieszki Odo, Renaty Wolańskiej, Justyny Kaszy, Anny Głogowskiej, Elżbiety Żurek i Anny Francikiewicz.

Wyprawa ta przybliżyła uczniom proces wypiekania chleba i ... podpłomyków.

Dzieci poznały etapy powstawania chleba, od zasiania zboża, do momentu wyjęcia z pieca chlebowego upieczonego bochenka, poznały różne gatunki zbóż i narzędzia wykorzystywane dawniej przy wypiekaniu chleba. Ksiądz proboszcz Marek Podyma ciekawie opowiedział dzieciom o historii chleba – darze życia, przybliżył sylwetkę świętego Brata Alberta – patrona Kościoła, a także zapoznał uczniów z wnętrzem świątyni.

Dzieci w trakcie warsztatów przeszły wszelkie stopnie wtajemniczenia w świat piekarnictwa, przygotowały zaczyn na ciasto drożdżowe ze zdrowej ekologicznej mąki, uformowały swoje porcje ciasta w dowolne kształty i pod okiem pana Marka Bębenka upiekły podpłomyki. To były najprawdziwsze podpłomyki pieczone w tradycyjnym piecu chlebowym!

Podpłomyki smakowały wybornie, były tym bardziej smaczne, że można było się nimi łamać i dzielić z przyjaciółmi.

To były bardzo interesujące warsztaty edukacyjne, wspaniała atmosfera, niepowtarzalne miejsce spotkania, śpiew, wspólne zabawy, radość ze spotkania dostarczyły dzieciom wiele pozytywnych wzruszeń, które na długo pozostaną w ich pamięci. A przy tym wspaniała lekcja wychowawcza, bo przecież „powinno się być dobrym jak chleb, który dla wszystkich leży na stole".

Opiekunowie klas

„Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne

„Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka…” – warsztaty edukacyjne